Hoe ik werk

In gesprekken en ervaringsoefeningen onderzoeken we wat er op dit moment bij jou speelt en hoe je daarmee kunt omgaan.

Dat kan bijvoorbeeld gaan over het omgaan met heftige emoties zoals pijn, verdriet en woede. Over schuld en schaamte. Over de manier waarop je voor jezelf zorgt en je grenzen bepaalt. Over de vraag waar jouw werkelijke behoeften, wensen en verlangens liggen. De manier waarop je leven opnieuw vormgeeft. Of heel basaal: hoe je door een moeilijke dag heenkomt.

Nieuwe beslissingen
Patronen van vroeger kunnen bij dit alles een rol spelen. Zonder uitzondering waren die ooit effectief (je had ze bijvoorbeeld nodig om je staande te houden of jezelf te beschermen tegen pijn). Nu kunnen die ingesleten paden soms juist in de weg zitten. Gesprekken, ervaringsoefeningen en soms ook opdrachten maken dat zichtbaar. Als je weet wat je ongewenste patronen zijn, kun je er afscheid van nemen: je kunt en je mag in het leven nieuwe beslissingen nemen.

Ervaringskennis
Naast mijn professionele vorming merk ik dat mijn levenservaring van waarde is in mijn manier van begeleiden. Ik weet hoe het is als de contouren van de nacht ook overdag niet willen wijken. Hoe moeilijk gevoelens van wanhoop kunnen zijn. Hoe het is als je het liefst zou willen dat de klok uren, dagen, weken of zelfs maanden zou overslaan, maar de wijzers niet vooruit te branden zijn. Mijn eigen ervaring kan helpen om jou goed te begeleiden. Ook los daarvan kan het fijn zijn om te praten met iemand die je pijn herkent.

Steun, handreikingen en praktische adviezen
Ruimte om te praten, om er te zijn, met alle gevoelens en emoties, is nodig om stapjes te zetten, verder te komen. Ik kan je steun, handreikingen en praktische adviezen geven om moeilijke dagen door te komen.

‘Open’ waarnemen
Ik ben goed in staat invoelend en ‘open’ waar te nemen. En stel mezelf zo nodig ook kwetsbaar op. Dat alles helpt om een fijne, veilige omgeving te creëren. De basis hiervan is vertrouwen en verbinding. Zo kun jij je welkom voelen om jouw verhaal te vertellen.

Snel tot de kern
Naast mijn coachingsopleiding is relevant dat ik ruim dertig jaar ervaring heb in het afnemen van interviews. Ik ben zeer geoefend in het voeren van gesprekken en weet snel tot de kern door te dringen. Die ervaring klinkt door in mijn begeleiding. Als het gepast is, zet ik humor in. Met mijn scherpe waarneming houd ik je graag een spiegel voor.

‘Ton is een oprecht en aimabel mens en mede daardoor een fijne coach. Hij geeft je direct een prettig gevoel, waardoor je je eenvoudig aan hem openstelt en hem je vertrouwen geeft. Ton weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen. Hij zet je aan het denken; zijn woorden blijven je bij, ook ruim na je sessie met hem.’

Carole